Da li sledi talas poskupljenja polisa obaveznog osiguranja?

Poskupljenje polisa obaveznog osiguranja

Iako su početkom avgusta na osnovu odluke NBS osiguravajuća društva “nagradila” vozače sa premijskim stepenom 1 i 2 za vožnju bez šteta, ubrzo zatim u nekim osiguranjima usledio je talas poskupljenja premije autoodgovornosti. Neka od osiguravajućih društava su podigle cene polisa autoodgovornosti (obavezno osiguranje koje morate imati uz registraciju vozila) pa su cene na tržištu Srbije u ovom trenutku veoma šarolike.

grafikon cena polisa autoodgovornosti

Šta to znači za vozače koji moraju da registruju vozilo?

Za vozače koji u ovom trenutku treba da registruju vozilo, informacija o polisi koja ide uz registraciju vozila može da uštedi i par hiljada dinara. 

Kako uštedeti?

Na slici (grafiku) je dat uporedni prikaz cene polise autoodgovornosti u zavisnosti od osiguravajućeg društva, za osnovni premijski stepen, za vozilo snage 55 KW (68 KS). Razlika između najskuplje i najjeftinije polise osiguranja je 850 dinara. Za automobile veće snage, npr. 100 KW (136 KS) ta razlika je skoro 1400 dinara.

Do uštede možete doći tako što ćete registraciju uraditi sa polisom jeftinije osiguravajuće kuće. 

Na slici možete videti koje je osiguravajuće društvo najjeftinija, a koje najskuplje, a prilikom izbora tehničkog pregleda raspitajte se čiju polisu autoodgovornosti izdaju. Tom prilikom im naglasite da vam u obračun uključe najjeftinije osiguranje tj. prodaju jeftiniju polisu. Kupovinom  polise niže cene ni u kom slučaju nećete biti oštećeni jer Narodna Banka Srbije propisuje minimalni stepen pokrića koji polisa autoodgovornosti mora imati.

Uporedni prikaz cene obaveznog osiguranja za vaš automobil možete pogledati u našoj sekciji “Poređenje cena obaveznog osiguranja”. Izbor tehničkog pregleda sa najjeftinijom polisom i kompletnim obračunom cene registracije možete uraditi na linku: “najava registracije vozila online“.