Naplata izgubljene zarade od osiguranja

Pitanje iz oblasti šteta

Kako da od osiguranja naplatim izgubljenu zaradu, prijavljen sam na minimalac, a stvarno mi je plata veća,šta raditi u tim slučajevima.

 

Odgovor iz oblasti prenosa vlasništva vozila

Kod saobraćajnih udesa javlja se posebna vid materijalne štete, a to je izgubljena zarada, kao vid već nastala štete ili buduća štete, u vidu mesečne rente. Što znači da se do postavljanja oštetnog zahteva ovaj vid štete tretira kao izgubljena zarada, a od pondošenja zahteva, ubuduće dok postoje uslovi za isplatu, to je renta u mesečnom iznosu ili kapitaliziranom iznosu-ispalta u celosti u jednokratnom iznosu. Zanimljivost je u tome što je većina zaposlenih kod privatnih poslodavaca prijavljena na minimalnu mesečnu zaradu, tzv.minimalac, kako bi se smanjili troškovi i izdvajanja za poreze i doprinose. Isto je slučaj i kod preduzetnika, koji samostalno obavljaju delatnost. Još drastičniji slučaj je kada radnici nisu prijavljeni, tako da se njihova zarada nigde ne evidentira.

Posle nastanka štetnog događaja, kada su u pitanju teške telesne povrede, oštećeni zbog lečenja ili umanjenja radne sposobnost u procentu koji se odredi veštačenje, nistu sposobni za rad i tada nastaje ovaj vid štete. Međutim, tu dolazi u pitanje, kako dokazati visinu zarade koju je oštećeni imao pre povređivanja. Dakle ostvarivao je veću zaradu nego što je evidentirana. Ako oštećenom bude isplaćena samo zarada na koja je bila prijavljena u PIO, to nije pravično, jer mu neće šteta biti realno obračunata. U takvim slučajevima treba primeniti druge vrste dokazivanja, stvarno izgubljene zarade ,a kao što su svedoci ili potvrde poslodavca o stvarnoj visini zarade koju je oštećeni ostvarivao.


Odgovor dao:Vladimir Kovčić.


kasko osiguranje