Osiguranje - Vaša pitanja

Prenos bonusa kod poklonjenog automobila

 

Pitanje iz oblasti osiguranja

Supruga je dobila auto od sestre a ja sam svoj poklonio bratu. Kako supruga da ostvari pravo na bonus osiguranja ako se nas prethodni auto vodio na mene a ovaj koji je dobila naravno vodi se na nju?

 

Odgovor iz oblasti osiguranje

Zakon kaže:"Pravo na premiju odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema prenosi se sa osiguranja od autoodgovornosti jednog vozila na ovo osiguranje drugog vozila istog osiguranika zaključenog na period od najmanje godinu dana, i to s poslednjeg otuđenog ili odjavljenog vozila 4 na novonabavljeno vozilo iste premijske grupe, što se evidentira u napomeni polise osiguranja. Pod poslednjim otuđenim ili odjavljenim vozilom iz stava 1. ove tačke podrazumeva se poslednje otuđeno ili odjavljeno vozilo u poslednje tri godine s kojeg nije prenet odgovarajući premijski stepen na novonabavljeno vozilo."

Zaključak:
Obzirom da se auto koji je supruga vozila , vodio na supruga, a ona sada vozi drugi auto, ona nema dokaz da je imala u svom vlasništvu vozilo sa koga bi prebacivala bonus. Ali obzirom da je prenos bonusa vezan za vlasnika, a ne vozača, ako suprug ima dokaz da je otuđio vozilo (ugovor o kupoprodaji, ugovor opoklonu...) – prema bratu, prilikom registracije, ako se kola, koja je supruga dobila od sestre vode na njega, on može da izvrši prenos bonusa, ukoliko ga je i ostvario. Sve ovo može da se radi u roku od 3 godine.

 

Na Vaše pitanja u saradnji sa sajtom registracija-vozila.rs odgovara Katarina Momirović – ekspert iz oblasti imovinskog osiguranja.


kasko osiguranje

 

 

Podeli sa drugima