Uzroci koji mogu dovesti do pražnjenja akumulatora

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Uzroci za pražnjenje akumulatora su brojni, baš kao i broj razloga zašto je akumulator važan deo savremenih automobila. Njegov osnovni zadatak jeste da obezbedi električno napajanje neophodno za pokretanje vozila. Takođe, akumulator je mesto gde se čuva dodatna električna energija koju stvara alternator. Ukoliko se akumulator isprazni, bićete onemogućeni da koristite različite električne uređaje vašeg vozila, a samim tim i da pokrenete automobil. Iako ćete uglavnom moći da pokrenete vozilo ako se akumulator isprazni jednom, ukoliko nastavi da se prazni i pravi nevolje, to znači da postoji veći problem za koji će vam biti potrebna stručnost auto mehaničara da se problem reši.

Veoma je važno da prilikom startovanja motora svi potrošači budu ugašeni, pri tome se misli na svetla, grejanje, audio uređaj, brisače. Svaki dodatni potrošač povećava šok koji akumulator preživljava tokom startovanja. U proseku, akumulator traje od 3 do 5 godina, ali navike u vožnji i izlaganje ekstremnim elementima mogu skratiti životni vek baterije. Ovo je izuzetno važno da imate na umu kada planirate registraciju vozila, usled važnosti tehničke ispravnosti, a kako znamo da je izazov za svakog vozača pitanje: kako odabrati najbolji akumulator za auto, pripremili smo savete kako da ga što bolje sačuvate, kako ne biste morali da kupujete nov.

položaj akumulatora uspod haube

Postoje brojne stvari koje mogu dovesti do pražnjenja akumulatora, a u nastavku pogledajte neke od najčešćih, kao i savete, kako da ih predupredite!

Zimski uslovi vožnje su pravi izazov za svaki akumulator

Većina vozača će vam reći da je jedan od najčešćih krivaca za zimske muke upravo akumulator. Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji, te je neophodno da promenite neke navike ukoliko želite da bez većih problema prevaziđete zimski period i da vas akumulator ne izda u najgorem trenutku. Zato na vreme proverite da li elektrolit u potpunosti pokriva ploče, a ukoliko to nije slučaj, dolijte destilovanu vodu.

Sigurno vam se desilo da ostavite upaljene farove na autu

Jedan od osnovnih razloga za brzo pražnjenje akumulatora jesu uključena svetla, kada automobil ne radi. Ostavljena upaljena svetla na ugašenom automobilu je nešto najgore za „zdravlje“ akumulatora. Ukoliko ga potpuno ne „iscede“, svetla će mu u najmanju ruku osetno skratiti životni vek. Neka istraživanja su pokazala, da najveći procenat ljudi koji zaborave da isključe svetla na automobilu to urade po danu, a verovatnoća da se vaš akumulator isprazni se povećava što je napolju hladnije vreme.

Nemojte koristiti nikakve uređaje dok je automobil isključen

Ako koristite radio ili druge infotainment sisteme, a samo ste dali kontakt dok motor ne radi, može doći do znatnog pražnjenja akumulatora. Korišćenje napajanja baterije će dovesti do toga da motor ne može da se pokrene, jer baterija treba da obezbedi početni električni impuls za startovanje motora. Zbog toga budite veoma pažljivi kada čekate duže vreme u automobilu, a sluša vam se radio ili vam je potrebno grejanje, jer ukoliko ne vodite računa postoji relana šansa da kada dođe vreme da krenete to nećete moći da uradite zbog istrošenog akumulatora.

Vodite računa da dobro zatvorite vrata svog automobila

Kada ostavite vrata na vozilu, tj. ukoliko ih ne zatvorite dovoljno dobro, može doći do paljenja unutrašnjeg svetla ili svetla kontrolne table. Ako se ova mala svetla ostave uključena duže vreme, kao što je naprimer tokom noći, postoji dobra šansa da vaše vozilo neće imati dovoljno snage u bateriji da se ujutru pokrene.

Kraj životnog ciklusa akumulatora

Kao što smo već napomenuli prosečni životni vek akumulatora je od 3 do 5 godina i morate biti svesni da je to neko optimalno vreme tokom kojeg akumulator može pružati zadovoljavajuće performanse. Nakon isteka životnog ciklusa akumulatora, najbolje što možete da uradite jeste da ga zamenite novim, čak iako vam deluje da je naizgled sve u redu sa starim, kako biste izbegli sve probleme koje može prouzrokovati dotrajala baterija.

Kako proveriti da li se akumulator prazni dok automobil ne radi?

Brzo pražnjenje akumulatora, dok je automobil parkiran, može nastati iz više razloga. Najjednostavnija provera da li se akumulator prazni dok su svi potrošači električne energije isključeni je putem ampermetra. On se vezuje na klemu akumulatora koja mora biti odspojena, pritom stavljajući crveni kabl instrumenta na plus pol akumulatora, a drugi (crni) kabl instrumenta stavljamo na odspojeni kabal sa kleme akumulatora. Kabl sa minus pola akumulatora se ne skida. Ukoliko postoji bilo kakvo pražnjenje ampermetar pokazuje otklon, ili vrednost jačine struje na displeju, ukoliko je digitalnog tipa.

Kod novijih modela automobila neki od uređaja i delovi osetljive elektronike su priključeni na izvor struje dok automobil ne radi. To su uglavnom računari motora automobila, zatim električni sat, elektronska antena, alarmni uređaj. Neke od tih uređaja, zbog njihove funkcionalnosti, ne možemo isključivati, ali se mora utvrditi zbog čega se javlja tolika potrošnja struje dok automobil ne radi.

Znaci koji pokazuju da je akumulatoru došao kraj

Akumulator koji umire ne drži napon toliko dobro kao kada je nov, ali na svu sreću, postoje i određeni znakovi upozorenja koji će vas upozoriti i otkriti vam da mu se bliži kraj.

Startovanje automobila nije glatko

Akumulator koji je na izdisaju izazvaće probleme sa paljenjem automobila, posebno ako ga niste vozili nekoliko sati. Kada upalite motor, jedini izvor za varnicu koja pali benzin i mešavinu vazduha u motoru dolazi iz akumulatora. Ako baterija nije napunjena koliko je potrebno, čućete kliktanje kada pokušate da upalite motor, a auto neće startovati.

Oslabljena svetla automobila

Slabiji farovi ukazuju na to da se životni vek akumulatora bliži kraju. Ako sumnjate da je to slučaj i sa vašim, možete da isprobate jedan test. Potrebne su dve osobe - jedna da upali automobila, a druga da stoji ispred i posmatra farove. Uključite farove, neka ih druga osoba posmatra, i onda upalite auotmobil. Ako farovi postanu bleđi dok se automobil pali, akumulator j na izdisaju i potrebno ga je zameniti. Naravno, nekada se može dogoditi da slične probleme daje i neki teži problem sa elektronikom automobila.

Problemi sa elektronikom u vozilu

Još jedan način da saznate u kakvom vam je stanju akumulator bez paljenja automobila jeste da okrenete ključ do tačke kada možete da uključite radio. Ako je akumulator nema dovoljno struje, neke od električnih komponenti u automobilu neće raditi kako treba - poput dizanja i spuštanja prozora.

Jedna od gešaka koju vozači prave kada dođe do problema sa startovanjem motora jeste ta da nastavljaju da pokušavaju, „verglajući“ i duže od dvadeset sekundi i to nekoliko puta uzastopno, praktično bez pauze. U takvim situacijama ne preterujte i pravite pauze od najmanje minut, pošto akumulator trpi strahovito opterećenje. Briga o akumulatoru je jedna od osnovnih stvari na koje morate obratiti pažnju kada je reč o održavanju automobila, s obzirom na to da je akumulator “srce” svakog vozila. Takođe je važno voditi računa o svim delovima vozila, a nemojte zanemariti ni obaveznu opremu u vozilu, koju prema zakonu, svaki vozač mora da ima u svom automobilu.

akumulator u  automobilu