Specifičnosti kombija kao prevoznog sredstva

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Različite vrste prevoznih sredstava imaju svoje specifičnosti i karakteristike koje ih izdvajaju i čine manje ili više pogodnim za određene delatnosti i time podižu ili spuštaju upotrebnu vrednost.

Sigurno je da su automobili najpogodniji kao porodično prevozno sredstvo, kamioni najbolji za transport velike i kabaste robe, dok su skuteri i motori najpraktičniji za gradsku vožnju. Od svih vozila, često se zaboravlja značaj korišćenja kombija i samim tim njihova upotrebna vrednost.

Upravo smo iz tog razloga odlučili da se u tekstu više pozabavimo kombijima i ukažemo na njihove pojedinosti i prednosti koje ih izdvajaju.

Kombi kao veoma pogodno vozilo za selidbe

Sva veća vozila sa delom za smeštanje stvari odlična su za transport robe, nameštaja i drugih stavri koje je potrebno prebaciti sa jedne na drugu adresu.

Pouzdane kombi selidbe na teritoriji Beograda i šire mogu se obaviti upravo na ovaj način, ukoliko nemate veliku količinu i puno stvari. Od toga da li ćete kao prevozno sredstvo koristiti kamion ili kombi zavisi od ukupne zapremine skladišnog prostora u vozilu.

Kada uporedite težinu i količinu stvari za transport sa zapreminom prostora za prevoz robe, možete doneti konačnu odluku, a potrebno je da znate kako je iznajmljivanje kombija isplativija opcija.

kombi transport

Kombijem je takođe jednostavnije:

  • kretati se kroz grad:
  • probijati kroz gužvu;
  • mnogo je lakše pronaći parking mesto.

Idealni su za siguran i pouzdan prevoz lomljivog nameštaja i njegovo adekvatno smeštanje u prilagođen prostor.

Bez obzira da li se na kraju odlučite za kamion ili kombi, ozbiljne agencije za selidbe poseduju vozila koja su prošla sva moguća ispitivanja i standardizovana su za namene svog posla.

Koja vozačka dozvola je potrebna za vožnju kombija?

B vozačka dozvola omogućava svakome da pored automobila upravlja i prevoznim sredstvima do 3,5 tona. To znači da vam za vožnju kombija nije potrebna nijedna druga dozvola osim one iz B kategorije.

Sve vozila preko 3,5 tona zahtevaju od vozača da polažu testove za C ili CL kategoriju.

Polaganje za B kategoriju podrazumeva teorijsku i praktičnu obuku, koja ne može otpočeti pre nego što kandidat ne napuni 16 godina. Nakon polaganja teorijskog ispita i testa prve pomoći ostvaruje se mogućnost za izlazak na praktičan ispit odnosno vožnju.

Polaganje nije moguće pre nego što kandidat ne navrši 17 godina.

Ukoliko želite da vozite kombi i dobijete dozvolu iz B kategorije, potrebno je da ispunite sledeće uslove:

  • starosne;
  • zdravstvene;
  • prebivalište ili odobren privremeni boravak od najmanje 6 meseci u Srbiji;
  • polaganje vozačkog ispita;
  • polaganje prve pomoći;
  • nemanje zabrane upravljanja motornim vozilom.

Procedura registracije kombija

kombi vozač

Registracija svih vozila, pa i kombija je prema zakonima u Republici Srbiji obavezna jednom godišnje, kako biste mogli legalno da vozite.

Evo šta je sve potrebno uraditi tokom procesa osguravanja vozila i koji su troškovi:

  • obavezno obaviti tehnički pregled;
  • platiti osiguranje;
  • plaćanje naknade za korišćenje javnih puteva;
  • isplaćivanje naknade zbog emisije štetnih gasova.

Registracija kombija podrazumeva istu proceduru i budite sigurni kako nećete moći da izbegnete nijednu od ovih obaveza. Pored toga, neophodno je regulisati i druge takse propisane zakonom, ispuniti mnogobrojne obrasce i satima čekati u redovima.

Zbog ovoga su svoje poslovanje razvile mnogobrojne agencije koje će umesto vas obaviti ovaj posao.

Ukoliko želite da registrujete svoj kombi, biće vam potreban i dokaz o vlasništvu. Ako ne ispunite sve navedene uslove, velike su šanse da nećete uspeti sa registracijom vozila.

Kombi kao najučestalije prevozno sredstvo za komercijalnu namenu

Ukoliko posedujete bilo kakav biznis koji podrazumeva potrebu za kvalitetnom logistikom, dostavom ili nekom drugom vrstom isporuke opreme i stvari, za vas ne postoji bolje rešenje od kupovine kvalitetnog kombija.

Kombiji su ključna prevozna sredstva u logističkom smislu i kao takvi najpogodniji za manja i srednja preduzeća.

Potrebno je naglasiti kako se modeli razlikuju prema mnogim karakteristikama, od kojih su najbitnije veličina i nosivost. Pored toga ističu se i osobine poput zapremine tovarnog prostora, da li je skalabilan i da li postoji mogućnost proširenja.

Za kakav ćete se model skladno karakteristikama odlučiti najviše zavisi od namene ili posla. Kombiji se najčešće upotrebljavaju za poslove selidbe, kurirske, druge dostave i slično.

Kombi kao najučestalije prevozno sredstvo za komercijalnu namenu

Novi ili polovni kombi?

Za nove kombije važe ista pravila kao i za sva druga vozila, a to su da ovom kupovinom garantujete sebi sigurnost, veću pouzdanost i opremljenost, što će se pozitivno odraziti i na vaš biznis.

Sa druge strane, biće potrebno i znatno više ulaganja u isto to vozilo pored registracije, što nije jednostavno uraditi na početku poslovanja. Budite oprezni ukoliko se odlučite za drugu opciju i potrudite se da dobijete najbolji proizvod u poređenju cene i kvaliteta.

Neki od najpoznatijih modela na tržištu su Volkswagen Caddy, Fiat Doblo, Renault Kangoo, Citroen Berlingo i Peugeot Partner.

Pored svega navedenog, kombiji su i odlična alternativa autobusima u smislu transporta putnika. Nadamo se da ste uvideli njihove prednosti i specifičnosti, te da ćete se sledeći put možda odlučiti baš za ovo prevozno sredstvo, bilo da je pitanju biznis ili pravatna upotreba.