Kada imate pravo na naknadu štete u saobraćaju?

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Naknada štete u saobraćaju predstavlja finansijsku kompenzaciju za sva lica koja su materijalno ili nematerijalno oštećena u saobraćajnoj nezgodi. Iako je ova vrsta naplate pravno zagarantovana, mnoga osiguravajuća društva teže da ne priznaju pravni osnov nastanka štete ili teže da umanje svoju kompenzacijsku obavezu.

S tim u vezi, naredne redove smo posvetili razjašnjavanju vaših prava na naknadu štete od osiguranja kako biste u budućnosti bili spemniji ukoliko se nađete u ovakvoj situaciju - stoga pročitajte naš tekst do kraja.

 

Ko ima pravo na naknadu štete?

Najučestalija dilema među građanima je ona koja se odnosi na pitanje ko zapravo ima pravo na naknadu štete od osiguranja u saobraćaju?

Finansijska kompenzacija koja se bazira na polisi osiguranja od autoodgovornosti, odnosno naknada štete od osiguranja, je dostupna svim oštećenim osobama u saobraćaju, kao i počinitelju nezgode - ukoliko on, uz prethodno spomenutu polisu, poseduje i dobrovoljno osiguranje od nezgode za vozača i putnike.

Ovaj vid osiguranja je propisan Zakonom o obligacionim odnosima i primenjuje se za svako registrovano vozilo koje učestvuje u saobraćaju. U skladu sa tim, ono pokriva odgovornost vlasnika ugovora o osiguranju prevoznog sredstva za štetu koja je pričinjena trećim licima.

Tako posmatrano, osiguranje od autoodgovornosti nastoji da pruži zaštitu osiguranom licu u slučaju saobraćajne nezgode, ali i da zaštiti oštećenog time što će mu isplatiti određenu sumu novca u skladu sa stepenom načinjene štete.

saobraćajna nezgoda

Takođe je važno napomenuti da pravo na naknadu imaju i lica koja su se nalazila u vozilu sa počiniteljem saobraćajne nezgode. Njima je naplata zagarantovana na osnovu drugih polisa - ukoliko imaju individualno osiguranje, kolektivne polise osiguranja od nezgode, ukoliko poseduju životno osiguranje i slično.

Ono što građani najčešće ne znaju jeste i da imate pravo na naknadu štete ukoliko pretrpite saobraćajnu nezgodu u kojoj počinilac nije poznat - za ovakve slučajeve je nadležan fond koji je oformljen od strane specifičnih osiguravajućih kuća u Srbiji. Ovo pravilo se primenjuje i u slučaju saobraćajnih nezgoda u kome su učestvovala vozila koja nisu registrovana.

 

Koji su uslovi za sticanje naknade štete od osiguranja?

Sada, kada znate ko sve ima pravo na naknadu štete, vreme je da se pozabavimo drugom dilemom koja se tiče konkretnih uslova za sticanje finansijske kompenzacije.

Većina nije upoznata sa svim nužnim stavkama koje prethodno morate čekirati kako biste u potpunosti ostvarili pravo na ovu vrstu odštete, te se neretko dešava da usled ovih propusta ne budete isplaćeni.

S tim u vezi, ovo su uslovi koje morate ispuniti:

  • Vozač koji je učestvovao u nezgodi mora posedovati ispravnu i validnu vozačku dozvolu
  • Vozači koji su učestvovali u saobraćanoj nezgodi ne smeju biti pod dejstvom alkohola ili nedozvoljenih supstanci
  • Vozač ne sme namerno da izazove saobraćajnu nesreću
  • Vozači ne smeju samovoljno da napuste mesto nezgode, već su dužni da prethodno proslede svoje lične podatke i podatke o osiguranju nadređenom licu (policiji)
  • Sva vozila koja su učestvovala u saobraćajnoj nezgodi moraju prethodno biti tehnički ispravna i registrovana

Važno je da znate i da se nezgode ovog tipa grupišu u 3 kategorije - lakše, teže i saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom. U slučaju da je u pitanju poslednja kategorija, šteta se isplaćuje užim članovima porodice osobe koja je preminula.

Saobraćajna nezgoda, udes ili sudar se određuje na osnovu sledećih parametara:

  • brzine učesnika
  • pravca i smera kretanja vozila
  • mesta sudara
  • usporenja vozila
  • određenih elemenata za prostorno-vremensko utvrđivanje

 

Da li postoji naknada štete za pretrpljen duševni bol?

Ukratko, da.

Ova vrsta odštete se podvodi pod kategoriju nematerijalne naknade za štetu počinjenu u saobraćajnoj nesreći. Dakle, pored naknade za telesne povrede, ispaćuju se i sledeće vrste naknada za pretrpljen duševni bol:

  • Finansijksa kompenzacija za primarni i sekundarni strah koji je osoba doživela u saobraćajnom udesu
  • Finansijska kompenzacija za duševni bol usled umanjenih životnih aktivnosti
  • Finansijska kompenzacija za duševni bol prouzrokovan smrtnim ishodom trećeg lica

vozač za volanom

U skladu sa tipom duševnom bola će se obračunati i visina naknade. Pravo na treću kategoriju, tj. na finansijsku nadoknadu za duševni bol usled smrtnog ishoda, imaju isključivo bliži rođaci preminulog (roditelji, zakonski i nezakonski partneri, kao i rođena braća, sestre, babe i dede dotične osobe) ukoliko je zavedeno da su stanovali u istom domu, tj. domaćinstvu.

Takođe, uži članovi porodice, pored ove vrste nematerijalne kompenzacije, imaju i pravo na određenu vrstu materijalne naknade koja je u skladu sa pravnim regulativama.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo vam pružili sve relevantne informacije kako biste se u budućnosti lakše snašli ukoliko se zadesite u situaciji gde vam je potrebna naknada štete.