3 najbolja mesta za zimovanje u Srbiji

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kada je u pitanju zimski turizam u Srbiji, iz godine u godinu se razvija i napreduje i pruža turistima više mogućnosti kao i veći kvalitet istih. Brojne destinacije u našoj zemlji uspele su da svoju zimsku ponudu upotpune odličnim smeštajnim ponudama, kvalitetnim ski stazama, zanimljivim sadržajem aktivnosti za turiste. Ukoliko vas zanima koje su to destinacije i aktivnosti, kao i neki saveti prilikom planiranja zimovanja u Srbiji nastavite da čitate.

1.      Kopaonik

Kopaonik je najveći ski centar u Srbiji i poseduje odlično opremljene ski staze za sve kategorije skijaša. On se prostire na više od 64 km staza, poseduje uređen snow park i ski puteve koji su uređeni za alpsko i nordijsko skijanje. Dok su određene staze osvetljenje i noću, što je posebna pogodnost za ljubitelje noćnog skijanja.

Kopaonik ima tri obezbeđena ski vrtića sa pokretnim trakama koje pomažu početnicima da lakše i brže savladaju najosnovnije skijaške veštine. A najveći hoteli koje nudi Kopaonik imaju četiri zvezdice i pravi su raj za odmor.

kopaonik

 

 

Sve staze su odlično povezane sistemom modernih žičara čiji kapaciteti obuhvataju 34.000 skijaša dnevno. A pored toga, ovaj ski centar poseduje:

  • Gondolu
  • Tri žičare sa šest sedišta
  • Sedam žičara sa četiri sedišta
  • Deset ski liftova
  • Dva vezana ski lifta

Kopaonik ima veliki broj različitih ski staza, koje se razlikuju u dužini, nadmorskoj visini i usponu koje se dele u četiri kategorije:

  • Dečije staze
  • Lake staze
  • Srednje staze
  • Teške staze

Kada je u pitanju Kopaonik, možete posetiti Vodopad Jelovarnik, Semeteško jezero, Pančićev mauzolej i mnoga druga prirodna mesta koja okružuju ovaj ski park.

2.      Zlatibor

Smatra se da je Zlatibor upravo turistički najpopularnija i najposećenija planina, a za to je dosta i zaslužan ski centar Tornik. On je udaljen 9 km od Zlatiborskog centra i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.100 m i raspolaže impresivnim kapacitetima. Sportski tereni, bob na šinama, žičara su samo nešto što ćete pronaći na vrhu planine. Tornik ski centar može da primi preko 5.000 skijaša na sat. Opremljen je modernom, šestosednom žičarom, poseduje dva ski lifta i četiri staze.

  • Čigoto - srednje laka staza, uspon 220 m
  • Tornik - srednja staza - uspon 185 m
  • Ribnica - laka staza, uspon 60 m
  • Zmajevac - teška staza, uspon 250 m

Svaka staza je pokrivenena sistemom za veštačko osnežavanje pomoću kojih se ostvaruju uslovi za odlično skijanje čak i kada vremenski okolnosti nisu povoljne. Početnici mogu dobiti najbolju skijašku obuku. A ovo skijalište poseduje i tabače koji svake noći stvaraju optimalke skijaške uslove za naredni dan.

Pored skijanja, Zlatibor vam pruža i razne druge mogućnosti. Možete obići Stopića pećinu, koja nosi titulu najlepše pećine u Srbiji. Zatim imate muzej Staro Selo u  Sirogojnu, vodopad u Gostilju, Dino park Zlatibor i mnoga druga mesta. Sve ovo se nalazi na Zlatiboru ili u neposrednoj blizini.

Na Zlatiboru možete pronaći veliki broj apartmana, a imate i veliki izbor restorana, kafića i sadržaja namenjenog deci.

 

3.      Divčibare

Divčibare postaju sve popularnija destinacija tokom zimskog perioda. Nalazi se na samom području planine Maljen. U poslednje vreme posebna pažnja se posvećuje unapređenju skijaške scene na Divčibarama. Opremljena je i sistemom za veštačko osnežavanje i poseduje dvosednu žičaru čiji su kapaciteti 1.200 skijaša na sat.

Staza je srednje težine, pa se ne preporučuje početnicima ili neiskusnim skijašima. Možete iznajmiti svu potrebnu opremu za skijanje koja je odličnog kvaliteta, kao i svu opremu za decu, a mališani će imati priliku da se upišu i u školicu skijanja.

Prednost Divčibara je činjenica da su one živa i uzbudljiva turistička destinacija tokom svih godišnjih doba. Tokom proleća i leta, tu su za vas aktivnosti kao što su Zip Line, Avantura park, panoramske vožnje žičarom ili vožnja bicikla na stazama.

U okolini Divčibara se nalazi čak šest zanimljivih manastira: Pustinja, Jovanja, Lelić, Ćelije, Dokmir i Bogovađa, a tu je i Banja Vrujci, koja pruža mogućnosti i za zdravstveni i za rekreativni turizam.

Kruna Divčibara svakako su izvanredni vrhovi i vidikovci koji ih krase i toplo preporučujemo da izdvojite jedan sunčan dan da ih “osvojite”. Pešačke staze koje vode do njih su odlično obeležene, a sav umor i trud će biti vredan kada se popnete i dobijete pogled na celu okolnu prirodu.

skijanje

 

Planiranje zimovanja u Srbiji

Srbija vam pruža različite destinacije kao opcije za zimovanje. Neke od njih su skuplje i za njih je potrebno izdvojiti nešto više novca, ali mogu se pronaći i pristupačnije opcije.

Kada je u pitanju finanskih momenat zimovanja, on ipak zavisi od nekoliko faktora.

Smeštaj: Ukoliko se odlučite za luksuzniji smeštaj i sadržaj, vaš budžet će biti veoma opterećen, zbog cene smeštaja, kao i ostalih aktivnosti i prednosti koje dolaze sa tim.  Ukoliko idete na zimovanje u vrhuncu sezone, šanse da pronađete prenoćište za iznos niži od 4.000 dinara su male, bez obzira od lokacije. Najbolje da na vreme rezervišete smeštaj i pogledate sve moguće opcije.

Ski pass: Ski pass nije nimalo jeftina stavka, ali ukoliko želite da skijate, neophodna vam je. Postoje mogućnosti popusta ukoliko se rezerviše pred skijašku sezonu.

Oprema i obuke: Ukoliko idete prvi put na skijanje, vaše zimovanje će biti mnogo veći trošak zbog opreme za zimske sportove, kao i skijaške i slične obuke koje su vam potrebne. Takođe, ukoliko idete prvi put na skijanje i niste sigurno da li ćete nastaviti, možda je bolje da iznajmite opremu, kako je ne biste kupili, a posle shvatili da vas ipak to ne privlači.

Odabir smeštaja

Odabir smeštaja je jedna od najvažnijih stavki kada je organizacija odmora u pitanju. Nakon aktivnog dana provedenog napolju, bitno je da se vratite u komforan, topao i siguran smeštaj u kome možete da se odmorite i napunite baterije.

Naš predlog je da prvo odaberete lokaciju, a potom da istražite moguće opcije smeštaja i da ih uporedite. Takođe, ukoliko rezervišete smeštaj pre vrhunca sezone, velike su šanse da će vas smeštaj koštati manje. Uporedite cene, udobnost, lokaciju smeštaja sa vašim budžetom kako biste izabrali najbolju opciju po svim kriterijumima.

Saveti za skijanje u Srbiji

Ukoliko ste se odlučili da zimovanje provedete u Srbiji na nekom i da svoje vreme provedete na skijama, imamo nekoliko saveta za vas:

  • Ukoliko idete sa decom, naša preporuka je da ih upišete u neku od ski školica. Osim toga što ćete vi biti mirniji, imaćete vremena za sebe, mališani će naučiti kako se skija i ponaša na stazama, a imaće i priliku da se druže sa svojim vršnjacima.
  • Ukoliko ne posedujete ski opremu i ne planirate da često idete na skijanje, možda je bolja opcija da opremu iznajmite umesto da je kupujete. Uglavnom svaki ski centar ima sve ono što vam je potrebno po povoljnijim cenama.
  • Ne obazirite se na estetski momenat opreme ukoliko je iznajmljujete, bitno je da vam je udobna i da vam dobro odgovara veličina, s obzirom da ćete veći deo vremena provesti u njoj.
  • Često je boravak na skijalištima skuplji vikendom, pa ukoliko ste u mogućnosti, uputite se tokom radne nedelje u neki od ski centara, a dolazak u grupama će vam često obezbediti povoljnije cene.
  • Upoznajte se sa skijaškim pravilima i poštujte ih, kako ne biste ugrozili druge, a ni sebe.
  • Ukoliko idete sopstvenim prevozom, proverite ipak vaš automobil pre polaska na put kako biste izbegli neprijatne situacije

Nadamo se da smo vam pomogli kada su u pitanju zimovanja u Srbiji i da ćete pametno doneti odluku na osnovu saveta koje smo izdvojili za vas.

sneg i planina