Održavanje automobila u ličnoj režiji - evo šta možete sami

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Automobil nameće veliku odgovornost jer savesni vozači imaju obavezu redovnog pregleda stanja automobila. Osim što nameće ovu vrstu obaveze, održavanje atomobila često zahteva i određen budžet namenjen za majstore, automehaničare i sve oni koji su vam potrebni za određene popravke i preglede. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete obaviti i samostalno, čak i ako se ne razumete preterano u automobile.

Ukoliko uvrstite u svoje navike nekoliko sledećih aktivnosti, na vreme ćete prepoznati određena oštećenja i kvarove, a velika je verovatnoća da ćete ih upravo tako i sprečiti.

motor automobila

#1 Provera nivoa tečnosti u automobilu

Tečnosti su izuzetno važne u automobilu, pa bi prilikom provere stanja trebalo da počnete od njih. Ova provera ne zahteva naročit napor, pa je možete izvršiti u bilo kom trenutku. Vozači se sve više okreću otkupu vozila, a prvo što proveravaju jeste svakako nivo i kvalitet tečnosti u automobilu.

Motorno ulje

Motorno ulje je najvažnija tečnost u automobilu, pa bi od njega trebalo krenuti ukoliko ste odlučili da samostalno proverite stanje vašeg automobila. Ovo je naročito bitan potez ukoliko se spremate za dalek put automobilom. Dovoljno je da podignete poklopac motora i da pogledate nivo ulja, a ukoliko je nivo ispod oznake MAX, ulje možete doliti do ove granice. Idealno bi bilo da ulje u bočici imate u automobilu u svakom trenutku, tako da ga možete doliti kada bude bilo potrebno.

Nivo rashladne tečnosti

Proverite nivo rashladne tečnosti u ekspanzionom sudu. I nju je lako dopuniti, a sve što je potrebno jeste da pratite gornju dozvoljenu granicu tečnosti. Ukoliko proveru vršite tokom letnjih temperatura, stavljajte antifriz, jer ima višu tačku ključanja od vode pa će automobil biti otporniji na pregrejavanje.

Nivo tečnosti za kočnice

Tečnost za kočnice je nešto na šta ne obraćamo veliku pažnju, a vrlo su bitne za pravilan rad sistema za kočenje. Prilikom kočenja kočnice se greju, što dovodi do ključanja i stvaranja mehurića koji negativno utiču na silu kočenja. Vlasnik vozila će lako primetiti da, ukoliko vrši sve jači pritisak na pedalu, ona sve slabije reaguje, pa ne dozvolite da vam se zbog nemarnosti ove stvari dešavaju u putu.

#2 Provera stanja akumulatora

Vrlo je bitno da akumulator bude u dobrom stanju, bilo da krećete na put, ili automobil koristite za običnu gradsku vožnju. Optimalno stanje baterije ćete prepoznati po tome što je čvrsta i nema koroziju. Mnogi faktori utiču na stanje akumulatora, pa je teško oceniti kada baterija može umreti, ali jedan od karakterističnih simptoma da nešto nije u redu je sporije okretanje motora prilikom startovanja automobila.

#3 Provera kočnica i guma

auto guma točak

Kvalitetne kočnice i gume mogu da vam spasu život u trenutku pre sudara na putu, ukoliko do ove neželjene situacije dođe. Zbog toga je bitno da kočnice i gume budu u odličnom stanju, a provera pre puta je apsolutno neophodna.

Prilikom pregleda, obratite pažnju na čvrstinu kočnice koja ne sme biti labava. Škripa prilikom kočenja je takođe negativan simptom, a teškoće pri okretanju volana su znak da nešto nije u redu i da je vreme za odlazak kod mehaničara. Kod provere stanja guma obratite pažnju na dubinu profila koja ne bi trebalo da bude manja od 4 milimetra. Proverite i pritisak, i napumpajte ih na gornju odzvoljenu vrednost.

#4 Svetla, brisači i sirene

Sva svetla na vašem automobilu moraju biti u funkciji, pa se pobrinite da i ovaj deo proverite prilikom pregleda automobila. Svetla za maglu, pokazivači pravca i stop svetla su od velike važnosti, a obratite pažnju i na to da li su vam prednja svetla prljava. Ukoliko to jeste slučaj, očistite ga ili zamenite kako bi vidljivost na putu bila bolja. Sirena je jedna od najvažnijih stvari sa dobru signalizaciju na putu, pa je isprobajte pre nego što krenete na put.

Nikada ne možete biti sigurni u vremenske prilike koje vas čekaju, ali sa ispravnim i funkcionalnim brisačima i metlicama to nije od presudne važnosti, jer će vam oni omogućiti odličnu vidljivost i povećati sigurnost pri kretanju u saobraćaju. Ovo su samo neke od komponenti na automobilu koje možete proveriti sami, pa ne oklevajte da izvršite pregled automobila kad god posumnjate u ispravnost nekog dela i mislite da bi kvar mogao da bude poguban po automobil.