Da li se isplati kupiti automobil na kredit?

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Kupovina automobila je velika investicija, pa se ljudi u nedostatku gotovine za kupovinu, odlučuju za različite načine finansiranja. Jedan od najzastupljenijih načina finansiranje je uzimanje posebnih kredita za automobil od odabrane banke, a za koju banku će se odlučiti zavisi od uslova kreditiranje.

Različite banke imaju različite uslove kreditiranja, pa se pre donošenja odluke raspitajte i pronađite pouzdane informacije o kreditima u Srbiji na osnovu kojih ćete pronaći odgovarajuću banku.

Ukoliko planirate da kupite novi automobil, a niste sigurni da li je podizanje kredita najbolji način za obezbeđivanje sredstava, u nastavku teksta pročitajte sve o uslovima kredita za automobil, kao i razlici između kredita za automobil, keš kredita i lizinga.

Kreditna sposobnost - koji su uslovi kredita za automobil?

Da biste dobili kredit za automobil postoje određeni uslovi koje morate da ispunite. Kako bi banka bila sigurna da ćete biti u mogućnosti da pozajmljeni novac vratite, ona mora da poveri da li ste kreditno sposobno lice.

Kako biste uopšte bili razmatrani za odobrenje kredita, morate da budete stalno zaposleni, sa minimum 1 godinom radnog staža i 6 meseci kod poslednjeg poslodavca.

kasica novac pare

Pri podnošenju zahteva za kredit morate da imate najmanje 20 godina, a u trenutku otplate poslednje rate ne smete imati više od 70 godina.

Iako je Narodna Banka Srbije još 2013. godine ukinula ograničenje da mesečna rata kredita ne sme biti veća od 30% plate, najveći broj banaka ovo i dalje praktikuje zbog sopstvene sigurnosti.

Učešće je suma novca koju ste u obavezi da date banci kako bi vam ona odobrila kredit. Kod kredita za automobil, ukoliko ste podigli kredit u evrima učešće je 30%, dok kod dinarskog kredita ovog učešća nema.

Maksimalan rok otplate kredita je uglavnom 6 ili 7 godina, a zbir starosti vozila koje planirate da kupite i perioda otplate ne sme biti veći od 12 godina. To znači da automobil koji kupujete ne može da bude stariji od 5 ili 6 godina.

Ekeftivna kamatna stopa pokazuje kolika je ukupna cena kredita, pa ukoliko se dvoumite između dve banke, uporedite njihove efektivne kamatne stope i na taj način utvrdite koji kredit je povoljniji.

Kredit u evrima i dinarima - koji je rizičniji?

Ukoliko se dvoumite da li da vaš kredit uzmete u dinarima ili evrima, u razmatranje uzmite spremnost na rizik po pitanju rasta evra.

Dinarski krediti ne zahtevaju učešće i kod njih nema opasnosti od rasta vrednosti evra. Međutim, najveća mana ovih kredita su visoke kamatne stope. One su glavni razlog što se pojedinci ipak odlučuju za kredite u evrima.

Kod kredita u evrima kamatna stopa je manja u poređenju sa dinarskim kreditom, ali je neophodno učešće od 30% cene vozila, tako da se praktično na rate otplaćuje preostalih 70%.

Iako se rate vraćaju u dinarima, one su vezane za evro, pa svaki put kada se poveća vrednost evra, povećava se i iznos rate, i obrnuto, kada se vrednost evra smanji, rata za kredit je manja.

Zašto je kredit za automobil bolji od lizinga i koja je razlika?

Iako i kredit i lizing služe za finansiranje pri kupovini automobila, između njih postoje određene razlike.

Pri kupovini automobila na lizing, on je u vlasništvu lizing kompanije, sve do momenta kada isplatite poslednju ratu za lizing, kada se automobil prepisuje na vaše ime. Kod kredita za automobil ovo nije slučaj, već ste vi odmah vlasnik vozila.

Dok potreba za učešćem za kredit zavisi od toga da li ste uzeli dinarski kredit ili kredit u evrima, kod lizinga je učešće obavezno i iznosi između 20% i 30% za fizička lica.

kljuc od automobila ruka

Što se tiče kamate, ne postoji pravilo gde je veća kamatna stopa, već zavisi od slučaja do slučaja. Ukoliko kupujete automobil od fizičkog lica, onda ga morate finansirati kreditom, jer lizing ne pruža ovu mogućnost.

Takođe, uslovi za rok otplate i ograničenja po pitanju starosti automobila su uglavnom povoljniji kod kredita. Lizing kompanije zahtevaju kasko osiguranje vozila, dok kod kredita ono nije obavezno za vozila ispod 7000 ili 10000 evra, u zavisnosti koja je banka u pitanju.

Kasko osiguranje može se otplaćivati odvojeno od lizing rate ili da bude uključeno u ratu - po dogovoru sa osiguravajućom kućom. Dok su kod kredita uglavnom obavezni žitanti, kod lizinga dovoljni su samo menica i kasno osiguranje.

Ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite gotovinu i automobil platite u celosti, kupovina na kredit ili lizing je efikasan način za pribavljanje sredstava za kupovinu vozila. Dok se firme češće odlučuju za lizing, fizička lica ipak radije biraju kredit, zbog vlasništva nad automobilom.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pružili dovoljno informacija i pomogli da donesete odluku o načinu finansiranja, pronađete ponudu sa najboljim uslovima i obezbedite sredstva za vaš automobil!