Šta je sve potrebno uraditi nakon kupovine automobila?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kupili ste vaš prvi automobil i jedva čekate da krenete sa vožnjom? Pre nego što se sa njim uputite na ulicu, veoma je važno obaviti par stvari koje će vam kasnije biti od velike koristi! Mnogi vlasnici zaboravljaju da je kupovina vozila tek prvi korak i da ih tek nakon toga čekaju mnoge obaveze i troškovi vezani za održavanje automobila. Proces nakon kupovine ume da bude veoma stresan i mukotrpan, pogotovo ako je ovo vaš prvi automobil. Zbog čega smo odlučili da vam u daljem tekstu napišemo nekoliko saveta koja će vam pomoći da se snađete nakon kupovine.

Veoma je bitno da organizujte dokumentaciju

Kupovina automobila sa sobom donosi mnoštvo papirologije.

Registracioni list koji dokazuje tehničku ispravnost, dokaz o poreklu i vlasništvu nad motornim vozilom, carinska dokumentacija i dokaz o uplati su samo neki od dokumenata koji ćete morati da imate kako bi uspešno registrovali vaš automobil. Za automobile iz uvoza bi bilo dobro da se sva propratna dokumentacija prevede, na taj način ćete moći još jednom da se uverite u servisnu istoriju automobila i ispravnost dokumenata. Tako na primer, ako ste kupili automobil iz Nemačke najbolje bi bilo da potražite stručno prevođenje sa nemačkog, takve usluge nude mnoge prevodilačke agencije. Prevedena dokumenta obavezno sačuvajte sa originalnim pošto vam ona mogu biti od koristi kad se u budućnosti odlučite da prodate automobil. Kada prikupite svu potrebnu dokumentaciju, potrudite se da za njenu organizaciju koristite više fascikli, na njima napišite datum, sadržaj i sve držite na istom mestu. Na taj način ćete uvek znati gde vam se nalazi potrebni dokumenti.

popravka automobila

 

Kako izgleda proces registracije automobila?

Prva registracija podrazumeva registraciju vozila, koje se prvi put registruje na teritoriji Srbije bilo ono novo ili uvezeno iz inostranstva. Registracijom dobijate registracionu nalepnicu, tablice i saobraćajnu dozvolu koje su jedinstvene za vaš automobil. Za registraciju je potrebno uverenje o tehničkoj ispravnosti, ovo uverenje ne sme biti starije od 30 dana i dobija se nakon tehničkog pregleda vozila. Nakon toga je potrebno da imate i dokaz o poreklu vozila, carinsku dokumentaciju u kojoj se nalazi dokaz da su sve obaveze prema Republici Srbiji izmirene, kao i uplatnica sa kojom dokazujete da ste platili sve potrebne takse i poreze na upotrebu motornog vozila. Ukoliko ste kupili auto od fizičkog lica i ako je taj auto već bio registrovan u Srbiji, potrebno je da overite kupoprodajni ugovor kod notara, platite porez na prenos apsolutnih prava i da promenite saobraćajnu dozvolu i tablice u policiji.

 

Osigurajte vaš automobil?

Kako biste uopšte registrovali vaš automobil potrebno je imate važeće osiguranje od autoodgovornosti. Ova vrsta osiguranja predstavlja pravni minimum koji morate da imate u slučaju pričinjene štete nad vozilom, ličnoj svojini ili povrede.

Osiguranje od autoodgovornosti pokriva štetu koju vi napravite trećim licima ali ako želite da obezbedite vaše vozilo biće vam potrebno da uzmete kasko osiguranje. Kasko osiguranje može da vas obezbedi od oštećenja vozila bez obzira na krivicu, elementarnih nepogoda, pada delova fasade, krađe, požara, poplave i još mnogo toga, u zavisnosti od osiguravajuće kuće koju odaberete. Prilikom odabira kasko osiguranja najčešće možete da se opredelite za potpuno, delimično ili dopunsko, od tog odabira vam zavisi šta i u kojoj meri osiguranje pokriva.

auto tempometar

 

Zakažite pregled kod majstora

Tehnički pregled vam neće dati pravu sliku o stanju vašeg automobila, zbog čega bi bilo dobro da se nakon registracije dogovorite za malo detaljniji pregled vozila sa vašim automehaničarem. Kompletan pregled podrazumeva proveru motora, stanje zupčastog kaiša, proveru kočnica, zamenu svih filtera u vozilu i promenu ulja. Vaš majstor će vam nakon pregleda dati detaljan izveštaj po kome ćete znati da li je potrebno nešto menjati, ali i na koje delove je potrebno obratiti pažnju. Veoma je važno da detaljno proverite stanje vašeg automobila kako ne bi došlo do iznenadnih kvarova, zamena zupčastog kaiša je posebno bitna jer ukoliko dođe do njegovog pucanja može nastati velika havarija motora.

Obezbedite svu potrebnu dodatnu opremu

Ljudi su često u nedoumici oko toga šta sve spada u obaveznu opremu. Zbog čega smo odlučili da vam navedemo šta se sve podrazumeva pod obaveznom opremo, ali i šta bi bilo dobro da imate u vašem automobilu. U obaveznu opremu spadaju: sigurnosni trougao, reflektujući prsluk, prva pomoć, rezervni točak, sajla za vuču i evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Po zakonu u Srbiji se podrazumeva da je ovo osnovna oprema koju svi moraju da imaju u automobilu. Pored osnovne opreme vam preporučujemo da u automobilu imate kablove za startovanje, PP aparat za gašenje požara, nožnu dizalicu, lampu, wd sprej i par osnovnih alata. Posedovanje automobila sa sobom nosi određene obaveze koje često mogu da budu previše za nove vlasnike. Zbog toga se nadamo da vam je ovaj tekst bio informativan i da će vam biti od koristi prilikom sledeće kupovine automobila.