BOSCH - Vaša pitanja

Da li se radom na "leru" može puniti akumulator ili ne?

Budući da na internetu postoje različite teorije oko punjenja akumulatora na "leru", moje pitanje je: Da li se radom na leru" pune akumulatori ili ne, odnosno kako je najbolje dopunjavati akumulatore zimi ako se vozilo ne vozi duži period vremena.

Ne postoji univerzalan odgovor na postavljeno pitanje jer sve zavisi od stanja akumulatora o kojem je reč kao i o sistemu punjenja koji je instaliran na vozilu, broju i stanju drugih potrošača na vozilu i td.
Generalno, preporučen način održavanja akumulatora zimi ako se vozilo na kojem je on ugrađen ne koristi jeste priključivanjem na neki od punjača akumulatora koji imaju mikroprocesorski upravljan režim punjenja i koji prepoznaju kada je akumulator napunjen radi prekida punjenja (i sprečavanja prepunjavanja akumulatora koje može dovesti čak i do njegovog uništenja i eksplozije) odnosno ponovnog započinjanja punjenja u trenutku kada dođe do samopražnjenja akumulatora tokom stajanja.
Ova funkcija se kod punjača u originalu na engleskom jeziku naziva “trickle charging” a kod nas se po tehničkim karakteristikama prevodi kao “režim održavanja” ili “održavajuće punjenje”. Ovu funkciju podržavaju svi Bosch punjači akumulatora koji se mogu pronaći po secijalizovanim prodavnicama autodelova ili čak i nekim NIS benzinskim pumpama (modeli punjača Bosch C1, C3 ili C7), tako da vam u zavisnosti od napona i kapaciteta akumulatora kojeg koristi vozilo a koje se ne upotrebljava preko zime preporučujem jedan od ovih modela punjača.

Više o Bosch punjačima možete pročitati OVDE ili OVDE

Nova serija BOSCH punjača - detaljnije....