Kako samostalno pripremiti vozilo za dugo putovanje automobilom

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Ukoliko posedujete sopstveni automobil putovanje njim do željene destinacije za odmor je svakako bolja ideja nego organizovani prevoz sa gomilom nepoznatih ljudi. Pritom, možete spakovati i poneti mnogo više stvari u prtljažniku automobila, a samim tim i maršruta putovanja može da bude u potpunosti po vašem nahođenju.
Međutim, pre nego što se zaputite na neko putovanje važna stvar koju morate da uradite jeste da se uverite da li je vaš automobil spreman za daleki put. Pre putovanja dobro je obaviti pregled automobila, a nekoliko minuta koliko je potrebno za inspekciju može vas poštedeti problema na putu s obzirom na to da je vaš auto tada više opterećen, kako teretom, tako i vremenskim prilikama (vrućinom ili hladnoćom), ali i većim brojem pređenih kilometara.

automobil-putovanje

Čak i kad je auto redovno servisiran, pre polaska na put dobro je napraviti kratku inspekciju. Putovanje u Grčku i druge letnje destinacije koje se nalaze u kontinentalnom delu Evrope idealne su za dolazak automobilom, pa i onda i ne čudi što veliki broj ljudi koristi baš ovaj način da dođe na željenu lokaciju. U nastavku donosimo najvažnije stvari koje možete, a i morali biste sami da pregledate pre polaska na dalji put.

Proverite nivoe svih tečnosti u vašem automobilu

Jedna od najvažnijih tečnosti u vašem automobilu jeste motorno ulje. Podignite poklopac motora i proverite njegov nivo. Po potrebi dolijte motorno ulje najviše do oznake MAX na šipki za ulje, a ulje u bočici ponesite sa sobom u slučaju da ga treba dolivati tokom puta. Važno je da ulje ima odgovarajući volumen i viskozitet, posebno ako putujete duže nego obično. Za testiranje da li je vaše ulje još uvek u dobrom stanju, upotrebite “test za merenje nivoa ulja“. Nivo ulja mora da bude blizu vrha i treba da ima konzistenciju sličnu medu. Ukoliko vaše motorno ulje ne ispunjava bilo koji od ovih zahteva, razmislite o njegovoj zameni dok još imate priliku i niste krenuli na put.
Proverite i nivo rashladne tečnosti u ekspanzionom sudu i po potrebi nadopunite, opet do gornje dozvoljene granice. Čak i ako idete na put leti stavljajte antifriz jer ima višu tačku ključanja od vode pa će auto biti otporniji na pregrejavanje. Proverite i nivo tečnosti za kočnice, a pored toga sami možete proveriti i spojeve klema na akumulatoru i očistite sloj oksidacije ili naslage osušene kiseline ako postoje. Važno je da se uverite da li negde ima žica, creva ili plastičnih poklopaca koji nisu pričvršćeni i proverite znakove eventualnih curenja tečnosti iz motora što može biti znak za uzbunu.

Akumulator mora biti u adekvatnom stanju

Proverite da li je akumulator i dalje u dobrom stanju. Baterija koje je u optimalnom stanju nema koroziju i još je čvrsta. Iako je teško tačno reći kada baterija može umreti, jer postoji mnogo uzroka koji dovode do njegovog pražnjenja, jedan jasan pokazatelj da nešto nije u redu sa akumulatorom je kada se motor okreće sporije prilikom startovanja automobila. Ovo će vam reći da je njegov životni vek blizu kraja. Ako je vaš automobil star oko 4 do 5 godina i prikazuje ovaj simptom, razmislite o njegovoj zameni pre bilo kakvog dužeg putovanje.

Svetla, sirena, brisači...

Pobrinite se da sva svetla na vašem automobilu adekvatno rade, a ne samo farovi i zadnje svetiljke. Druga važna svetla koja postoje u automobilu su svetla za maglu, pokazivači pravca, stop svetla... Ako je vaše prednje svetlo prljavo, očistite ga ili zamenite kako biste imali bolju vidljivost na putu, posebno kada putujete noću. Sirena je takođe važna stavka u svakom vozilu, pogotovo kada idete na put, s obzirom na to da omogućava signalizaciju i upozorava druge učesnike u saobraćaju.

Za duga putovanja brisači su takođe neophodni, jer nikada ne znate kakve vremenske prilike ćete na putu zateći. Stoga se obavezno uverite u ispravnost brisača i metlica. Ukoliko iznenada dođe do pljuskova ili bilo kojih drugih vremenskih neprilika koje zahtevaju njihovu upotrebu važno je imati nove i kvalitetne brisače koji će omogućiti dobru vidljivost. 

Nikako ne zaboravite na proveru kočnica i guma

Jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća je neuspeh kočnica da zaustave automobil u pravom trenutku pre sudara. Da se ​​to ne bi desilo, pobrinite se da vam kočione pločice budu u odličnom stanju i da nisu istrošene. Iako to možete sami uraditi, preporučujemo da ih ipak bolje pogleda mehaničar ili ovlašćeni servis.

Pre bilo kog dugog putovanja, važno je da obratite pažnju na neke od znakova koji mogu ukazivati na problem sa kočnicama. Pre svega ako primetite da je papučica labava, ukoliko čujete škripu prilikom kočenja, ukoliko vaš automobil luta od jedne do druge strane kada vozite velikom brzinom na autoputu, kao i ukoliko primetite nepravilnosti na volanu.

Izuzetno je važna i provera stanja guma. Osim dubine profila koji ne bi smeo biti manji od 4 milimetra, proverite ima li na gumama oštećenja. Proverite pritisak i napumpajte ih na gornju dozvoljenu vrednost, možda čak i za 0,2 bara iznad maksimuma neposredno pred put.

Enterijer vozila i pomoćna oprema koju morate imati

Što se tiče enterijera, najvažnije je da proverite radi li klima uređaj. Upalite hlađenje i stavite ventilator u najvišu brzinu. Ako duva ledeno hladno klima radi. Pre polaska na put proverite i stanje standardne rezervne gume, kao i imate li obaveznu opremu u autu, od fluorescentnih prsluka do prve pomoći. Samo nekoliko munuta koje treba izdvojiti za inspekciju auta može vam znatno olakšati putovanje i unapred sprečiti eventualne neugodnosti. U slučaju da vam se ipak dogodi kvar koji ne možete sami otkloniti tu je AMSS koji vrši i usluge pomoći na putu.

Na kraju, pre svakog dugog putovanja, pored pripreme automobila, važno je da adekvatno pripremite i sebe za sve izazove koji vas očekuju na putu. Morate se dobro naspavati i odmoriti, kako biste bili koncentrisani i pažljivi u vožnji, a pored toga važno je da se pridržavate i onog zlatnog pravila, a to je da pravite pauze na svakih 4 do 5 sati vožnje. Nabavite i putno zdravstveno osiguranje, koje vam mnogo može olakšati boravak u inostranstvu. Pažljivo vozite i srećan put!

automobil ispod haube