Kako pripremiti auto za zimu?

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Zima je period koji nesumnjivo zahteva određene sezonske pripreme za vašeg četvorotočkaša.

Priprema auta za zimu je neophodna kako biste spremni dočekali niske temperature i vremenske nepogode, a ujedno i uštedeli novac. Trošenje sredstava na odgovarajuće tečnosti, opremu, veliki i mali servis nije ništa u poređenju sa novcem koji biste morali da izdvojite ukoliko automobil stane na putu.

U nastavku teksta saznajte kako pripremiti auto za zimu i odgovore na često postavljana pitanja kao što su: Koje su adekvatne zimske gume? Koje tečnosti se sipaju u auto pred zimu? Koja je obavezna zimska oprema za auto? Koliki je značaj akumulatora u hladnom periodu? Kako se izvući iz snega ako se zaglavite?

Koje su adekvatne zimske gume?

Iako postoje agencije koje profesionalno otkupljuju sve vrste motora, automobila, kamiona i gotovo svih vrsta vozila, svakako ne želite da se nađete u situaciji da proklizate i napravite saobraćajnu nezgodu.

Stoga je prva stvar koju trebate uraditi - kupovina zimskih guma.

Preporučljivo je da ne štedite na njima, jer su one jedino što stoji između vas i mokrog kolovoza, a još manje je preporučljivo da kupujete polovne zimske gume.

Kupite četiri odgovarajuće zimske gume sa simbolom zimskih pneumatika, uobičajeno planina ili pahulja, sa dubinom šare od najmanje 4 milimetara.

U poslednje vreme sve su popularnije gume sa oznakom M+S (eng. mud + snow) koje označavaju blato i sneg. Međutim potrebno je znati da ne pružaju isti stepen performansi kao zimske gume za teške vremenske uslove, jer oznaka M+S može biti na pneumaticima za sve sezone.

Zimske gume poboljšavaju sigurnost u vožnji pružajući bolje prianjanje na kolovoz i vuču po snegu u bljuzgavim i ledenim uslovima.

Veoma je važno napomenuti da pritisak u gumama trebate redovno proveravati tokom zime, jer se on smanjuje kada je hladno. Nepravilan pritisak u gumama smanjuje kontrolu nad vozilom uvek, a posebno je važno voditi računa o tome u lošim vremenskim uslovima.

Da biste znali koliki treba pritisak da bude u gumama, potražite etiketu proizvođača koja se uobičajeno nalazi na samom rubu vrata. Pošto zima utiče na pritisak u gumama, potrebno je dopumpati još 0.2 bara preko predviđenog nivoa.

To je posebno važno ako vam je auto u garaži, pa je razlika u temperaturi velika unutra i spolja.

mokar kolovoz

Koje tečnosti se sipaju u auto pred zimu?

Kada se pitate kako pripremiti auto za zimu, prvo što vam padne na pamet je da sipate ili zamenite antifriz.

Antifriz je rashladna tečnost koja pomaže regulaciju motora tokom ekstremnih temperatura. Najmanje 2 puta godišnje treba da proveravate nivo rashladne tečnosti, idealno pre letnjih vrućina i zimskih hladnoća.

Priprema auta za zimu podrazumeva i tečnost za šoferšajbnu.

Pošto je dobra vidljivost preduslov za bezbednu vožnju, morate sipati tečnost koja je proizvedena tako da trpi izuzetno niske temperature, do -25°C.

Činjenica je da će vam zimi uglavnom biti prljav automobil, čak i kada sunce greje.

Zbog otapanja snega, poledice i sporadične kiše na asfaltu će uvek ostati makar malo vode, uglavnom pune blata, prljavštine i soli koja je posipana po deonicama.

Vozeći iza drugog automobila u ovakvim uslovima neminovano ćete imati konstantno prljavo vetrobransko staklo, stoga će vam ova tečnost pomoći da ga očistite u tili čas.

Da li je važno proveriti stanje akumulatora?

Akumulatori automobila uglavnom umiru zimi usled hladnoće, a osim toga tokom zime motor zahteva više energije, pa se brže prazne.

Kako biste startovali motor zimi važno je proveriti stanje akumulatora pre sezone, da li konektori imaju eroziju, kako automobil pali, a preporučljivo je da ga odnesete profesionalcu da proveri koliko je pun i u kakvom je stanju.

Zbog čega?

Akumulator obično ne pokazuje nikakve simptome pre nego što prestane sa radom, a tada će biti kasno i neprijatno ćete se iznenaditi jer ova situacija može da vas zadesi bilo gde na putu.

Ipak, ukoliko “vergla” duže od 3 sekunde pre nego što startuje automobil, velike su šanse da je akumulator pri izdisaju i tada je potrebno reagovati na vreme i odneti ga u radnju, gde mogu da provere koliko još snage ima i ako imaju tu mogućnost, da ga napune.

Koja je obavezna zimska oprema?

automobil na snegu

Prema Zakonu o saobraćaju, u obaveznu zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih šara ne sme imati dubinju manju od 4 milimetara, kao što smo pomenuli u tekstu iznad.

Ukoliko niste opremili auto adekvatnim gumama i učestvujete u saobraćajnoj nezgodi, smatraćete se apsolutnim krivcem, pa u tom slučaju vozač i vlasnik vozila snose punu odgovornost.

Lanci na gumama nisu obavezni u gradskim uslovima vožnje, ali je neophodno imati ih u prtljažniku za najmanje 2 pogonska točka.

U zimsku opremu autobusa i teretnih vozila spada i lopata, osim za vozila gradskog prevoza.

Naglasićemo da prema zakonu, zimska oprema nije obavezna ukoliko na kolovozu nema snega, ali to ne znači da trebate čekati sneg kako biste se opremili.

Budite odgovorini, zaštitite vaš automobil i vas same pa ćete moći da putujete bez stresa i prevelikog razmišljanja.

Kako se izvući iz snega ako se zaglavite?

Ipak, koliko god se trudili da vozite pravilno i iskusnim vozačima se može desiti da se zaglave u snegu.

Šta uraditi u toj situaciji?

Prvo, kopajte. Preporučljivo je imati malu lopatu u autu za slučaj da vam zatreba, jer vam može pomoći u ovakvim i sličnim situacijama. Kopajte svuda gde možete okolo vozila i blizu guma.

Možete zamoliti za pomoć nekoliko ljudi koji se nalaze u blizini, da pokušaju da poguraju auto dok ste vi za volanom, kako biste mogli da “uhvatite” momentum, date gas i izađete iz snežnog nanosa. 

Izbegavajte da dajete gas dok ste zaglavljeni.

Možda se čini da je davanje gasa dobar način da probamo da se iščupamo iz nezgodne situacije, ali istina je da ćete na taj način iskopati rupe u koje će vaši točkovi još više da ulegnu.

Naime, kada se vaši točkovi brzo okreću, a ne idu nikuda, stvaraju trenje i toplotu što će otopiti sneg ispod gume i pretvoriti ga u led ili kaljugu.

Priprema auta za zimu je krucijalna, jer je vožnja zimi otežana i predstavlja izazov čak i za najiskusnije vozače.

To je zato što sneg menja pravila na koja smo naviknuti tokom cele godine, jer je potrebno drugačije se ponašati u vožnji i drugačije reagovati na određene situacije. 

Potrudite se da vam rezervoar uvek bude napunjen, kako biste izbegli kondenzaciju unutar rezervoara, što može dovesti do smrzavanja određenih mehaničkih delova koji su ključni za rad vozila.

Osim toga, bićete opremljeni gorivom u slučaju da zbog oluje ne možete nastaviti dalje vožnju, a pritom je ogroman minus napolju.

Zima je nepredvidiv period, i baš kao što se mi pripremamo kupovinom kvalitetne zimske odeće, tako i svom četvorotočkašu treba da obezbedimo odgovarajuću zimsku opremu, kako bismo pripremljeni ušli u najhladniji period u godini.